Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Nem mersz megszólalni idegen nyelven? Segítünk!

 

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákokkal, akik nem mernek megszólalni idegen nyelven. Ismerik a nyelvtant, rendelkeznek szókinccsel, mégsem megy a beszéd.

Nem merek megszólalni, mert félek, hogy rosszat mondok, kinevetnek, leblokkolok, ha válaszolnak, nem értem meg.  Te is így érzel? Íme, pár tipp, melyek segítségedre lesz:

Először is keresd meg az okát, hogy miért nem mersz megszólalni. Fakadhat ez egy suliból származó rossz élményből, helyzetből, vagy csak egyszerűen a gyakorlás hiányához vezethető vissza. Változtass! Fogadd el a jelenlegi idegen nyelvtudásodat, légy pozitív, türelmes. Ha megvan a célod tegyél érte!

Először hallgass szövegeket, mások kommunikációját, ebből is sokat lehet tanulni. Erősítsd a nyelvtudásod írásban, chatelj, sms-ezz barátokkal idegen nyelven…stb. Ezután szóban is menni fog az egyszerűbb, hétköznapi kommunikáció.

Tréningezd magad otthon is! Állj be a tükör elé, beszélj hangosan/félhangosan. Miután ez megy, sokkal könnyebb lesz mások társaságában is megszólalni. A beszédkészséget az is fejleszti, ha a nyelvtanulók nem puszta szavakat, hanem komplett mondatokat, kifejezéseket tanulnak meg. Így pl. a nyelvvizsgán is lesz 1-2 frappáns mondat a tarsolyodban. Itt valóban 1-2 mondatról kifejezésről van szó, nem komplett témákat kell bemagolni!!!

Általános hiba szokott még lenni, hogy ugyanúgy szeretnénk kifejezni magunkat, mint az anyanyelvünkön. Eszünkbe jut egy szép, kerek, összetett mondat, nekirugaszkodunk, hogy áttegyük idegen nyelvre, de sajnos sokszor beletörik a bicskánk. Tanítványaink, rendszeresen esnek ebbe a hibába: ,,pedig ezt olyan szépen el tudnám mondani magyarul”. Egyszerűsítsetek! Ne akarjatok azonnal, árnyalt, bonyolult mondatokat összerakni. Dobjátok ki azt a szót, nyelvtant, ami nem megy kapásból, helyettesítsétek valami könnyebbel. Lépésről-lépésre kell haladni, lesznek ott majd komplex mondatok is, csak türelem. A kevesebb, néha több!

És ami a legfontosabb: növeld az önbizalmadat! Nagyon sokszor hallom, hogy de már X éve tanulom az idegen nyelvet, még mindig nyökögök, már folyékonyan kellene beszélnem…stb. Persze ehhez kell egy jó tanár is aki bíztat, megtalálja az erősségeidet, illetve azt amire tudsz építkezni. Nem kell kapkodni, gondold végig magadban mit szeretnél mondani, hogy tudod kifejezni magadat. Ne stresszelj idegenek előtt, ők is kezdték valahol, minden fejleszthető, javítható. A szótlansággal azonban csak elveszitek magatoktól a fejlődés lehetőségét. Inkább mondj el több dolgot hibásan, hisz azt ki lehet javítani, lehet belőle tanulni. Persze, mindenki a tökéletességre törekszik, hogy hibák nélkül beszéljen, választékosan, de ez csak úgy megy ha gyakorolsz, minél többet beszélsz. A Play Nyelviskolában nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a beszédkészségek fejlesztésére. Nálunk oldott, vidám, játékos hangulatban tanulhatsz. Gyere el, nem fogsz csalódni!

Érdekelne a dolog: http://www.playnyelviskola.hu/online-jelentkezes

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!

04/26

Nyelvtanárként szinte mindennapos kérdés a diákoktól. Megválaszolni azonban nem olyan egyszerű, hisz sok fontos szempontot figyelembe kell vennünk, ha könyvválasztásról van szó. Nézzük mi alapján vásároljatok a könyvesboltban.

04/11

Bizony nyelvvizsgán tisztában kell lenni a célország szokásaival, hagyományaival. Most kaptok egy kis összeállítást, hogy más nemzetek hogyan ünnepelnek húsvétkor.

03/30

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákkal, aki nem mer megszólalni idegen nyelven. Ismeri a nyelvtant, rendelkezikszókinccsel, mégsem megy a beszéd. Íme pár tanács, hogy magabiztosabb beszélő legyél. 

03/20

Az idegen nyelv tanulás/tudás folyamatos dolog. Nem tudod, hogy állj neki önállóan a gyakorlásnak, ha elfogy a házi feladat? Tippeket adunk, hogy hogyan legyél sikeres a nyelvtanulásban.