Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Idősen is bele lehet fogni a nyelvtanulásba?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen!

Érdemes elengedni az olyan gondolatokat, mint például „túl késő már”, vagy „úgysem lenne időm rá”. Egyrészt, mert a kor valójában nem akadály egy új nyelv elsajátításában, másrészt, mert éveink előrehaladtával a tanulási képességünk nem romlik. Mindössze annyi történik, hogy a korábban erre szánt energiáinkat az élet más területeire csoportosítottuk át, és ott kamatoztatjuk. A tanulásnak, és így a nyelvtanulásnak is megvan az a pozitív hozadéka, hogy mindig frissen tartja az elménket. Valójában minden korosztály csak profitálhat a nyelvtanulásból, hiszen ez egy kellőképpen összetett tevékenység ahhoz, hogy több szempontból is meg- és átmozgassa a szellemi tartalékainkat.

A legnagyobb akadály, amit le kell tudnunk győzni, az a kétely. Abban, hogy képesek lennénk életünk bármely szakaszában egy új idegen nyelvet megtanulni, illetve abban, hogy be tudjuk-e illeszteni a mindennapjainkba, és tudunk szánni időt a gyakorlásra. Nagy segítségünk ezen a ponton a motiváció. Ha van motivációnk, célunk, úgy egészen biztos, hogy sikeresen fogjuk elsajátítani az adott nyelvet. Természetesen előfordulhat, hogy egyfajta hobbiként döntünk egy idegen nyelv tanulása mellett. Ebben az esetben is garantált mind a fejlődés, mind a sikerélmények felhőtlen pillanatai.

A felnőtt nyelvtanuló többnyire talán nem mutat kezdetben olyan robbanásszerű fejlődést, mint amit a fiatalabb korosztály, vagy a kisgyermekek esetében látunk. Viszont tudnunk kell, hogy a felnőtt és idősebb korosztálynak van egy nagyon erős eszköztára, amelyhez bármikor fordulhat. Egyrészt gyorsabb a megértése és eleve nagyobb szókinccsel rendelkezik, már elsajátított (legalább) egy nyelvet anyanyelvi szinten, ismeri ennek a szerkezeteit, nyelvtanát, a fejlődésének részét képezi. Másrészt a fiatalokkal ellentétben pontosan tudja, hogy mit szeretne mondani, és hogyan fejezze ki a gondolatait. Továbbá a felnőttek sokkal tapasztaltabbak a tanulásban, és könnyebben felismerik, ha olyan módszerrel tanulnak, ami számukra nem kellőképp hatékony.

Életünk bármely pontján tehát, ha úgy döntünk, belefogunk egy új idegen nyelv megtanulásába, lépjünk bátran. Biztosak lehetünk abban, hogy a javunkra válik. Nem kell hozzá más, csak elhatározás, motiváció, egy csipetnyi jókedv, és egy megfelelő tanár, aki kalauzol bennünket az úton.

A Play Nyelviskolában pedig minderre lehetőség van! Érdeklődés esetén katt ide:

http://www.playnyelviskola.hu/online-jelentkezes

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!

04/26

Nyelvtanárként szinte mindennapos kérdés a diákoktól. Megválaszolni azonban nem olyan egyszerű, hisz sok fontos szempontot figyelembe kell vennünk, ha könyvválasztásról van szó. Nézzük mi alapján vásároljatok a könyvesboltban.

04/11

Bizony nyelvvizsgán tisztában kell lenni a célország szokásaival, hagyományaival. Most kaptok egy kis összeállítást, hogy más nemzetek hogyan ünnepelnek húsvétkor.

03/30

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákkal, aki nem mer megszólalni idegen nyelven. Ismeri a nyelvtant, rendelkezikszókinccsel, mégsem megy a beszéd. Íme pár tanács, hogy magabiztosabb beszélő legyél.