Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Miben segít, ha idegen nyelven olvasol?

Kezdő, de akár haladó nyelvtanulóként is biztosan sokszor megfogalmazódott benned a gondolat, hogy vajon mikor jön el az az időszak, amikor végre el lehet szakadni a tankönyvi mintaszövegektől, és történeteket, novellákat, esetleg cikkeket is tudsz olvasni. Akár hiszed, akár nem, már egészen korán, amint kicsit belejössz a nyelvtanulásba – olvashatsz. A rövidített olvasmányok egy egészen kiváló lehetőséget kínálnak erre. Talán mondanom sem kell, hogy a legkülönfélébb témákban találhatsz olvasnivalókat közöttük, ráadásul nehézségi szintek szerint elosztva, így akár egészen kezdő szinttől is az egyik kedvenc (de az is lehet, hogy csupán leggyakoribb) időtöltésednek hódolva fejlesztheted a nyelvtudásodat.

 

Egészen sokféle szöveg elérhető manapság, minden nyelvtanuló találhat a számára megfelelőt. Papír alapú vagy online, az adott nyelvtudás szintjére írt vagy egy szépirodalmi mű egyszerűsített változatát, akad közöttük képregényesített forma, vagy külön angol nyelvtanulóknak készített újságcikkek napra kész témákból. Egyeseket külön szószedettel, esetleg szövegértési feladatokkal is elláttak, így az olvasás egyszerre válik egy kihívást jelentő, szórakoztatva tanító és kifizetődő időtöltéssé.

 

Szinte csak annyi a dolgunk, hogy egy kis időt szánjunk rá, és olvassunk. És hogy miért érdemes? Miközben olvasol, nem csak gyakorlod a szövegértést, hanem látva a nyelvtani szerkezeteket, a szavak, kifejezések megfelelő használatát tulajdonképpen egyfolytában gyakorolsz. Fejlődik a szókincsed és a helyesírásod, gyakorlod a helyes nyelvhasználatot, a fogalmazást és a kreatív nyelvhasználatot. Fontos, hogy nem szükséges minden egyes ismeretlen kifejezést azonnal kiszótároznod, csak lazulj bele, olvass, és adj magadnak egy esélyt, hogy a szövegkörnyezetből magad jöjj rá az adott kifejezés jelentésére. Tégy egy próbát, és meglepő dolgokat fogsz tapasztalni! Egy idő után észre veszed majd azt is, hogy egyre könnyebben találod meg a megfelelő szavakat, szófordulatokat a beszélgetések alkalmával.

 

A nyelvórákon kívül az egyik leghasznosabb dolog, amivel gyakorolhatsz, de az órák alkalmával is gyakran használjuk vitaindítóként, vagy szolgálhat egy-egy társalgási téma alapjául egy rövid, frappánsan megírt cikk. Ha kérdésed van, keress minket bátran!

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!

04/26

Nyelvtanárként szinte mindennapos kérdés a diákoktól. Megválaszolni azonban nem olyan egyszerű, hisz sok fontos szempontot figyelembe kell vennünk, ha könyvválasztásról van szó. Nézzük mi alapján vásároljatok a könyvesboltban.

04/11

Bizony nyelvvizsgán tisztában kell lenni a célország szokásaival, hagyományaival. Most kaptok egy kis összeállítást, hogy más nemzetek hogyan ünnepelnek húsvétkor.

03/30

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákkal, aki nem mer megszólalni idegen nyelven. Ismeri a nyelvtant, rendelkezikszókinccsel, mégsem megy a beszéd. Íme pár tanács, hogy magabiztosabb beszélő legyél.