Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Mi a speciális a magyar nyelvtanulókban?

15 éves nyelvtanári pályafutással a hátam mögött, úgy érzem, körvonalazódik, hogy milyen nyelvtanulók vagyunk mi, magyarok. Épp olyan tulajdonságokkal bírunk, mint a mindennapi életben: szeretnénk jobbra, szebbre törekedni, választékosan fogalmazni, de ha ez nem megy úgy, ahogy elképzeltük, akkor inkább meg sem szólalunk. Ha nem lenne tökéletes a mondat, akkor inkább neki sem futunk. Volt szerencsém tanítani Spanyolországban is, ott például kiestek a diákok a padból, egymás szavába vágtak és egyáltalán nem érdekelte őket, hogy hemzseg a mondandójuk a nyelvtani hibáktól. Lazábbak voltak és merészek. Mi görcsösek vagyunk és bizonytalanok.

Pontokba szedve, mi is jellemző a magyar nyelvtanulókra nagy átlagban:

1. Magabiztosság hiánya – ,,én ezt úgysem tudom elmondani”; ,,tele lesz hibával”; ,,inkább bele sem kezdek”. Amikor a hozzánk jelentkezőkkel beszélek, szinte kivétel nélkül leértékelik a nyelvtudásuk szintjét, aztán az ingyenes szintfelmérő alkalmával sorra kapjuk a jóval magasabb besorolásokat. Az első dolgunk mindig az önbizalom építése.

2. Választékos megfogalmazás – rengetegszer akad el tanítványom az órán, csak azért, mert amit magyarul megfogalmazott magában, nem tudja elmondani angolul. Mert ő ugyanolyan szépen és választékosan szeretné kifejteni a véleményét, ahogy az anyanyelvén tenné. Ezt az elképzelést el kell felejtenünk, és az egyszerűsítés elvét kell alkalmaznunk.

3. Magnóhallgatásban gyengék vagyunk – habár a mostani, fiatal generáció jó irányba halad e téren. Miért lehet az, hogy nem remekelünk ebben a készségben? Két oka van. Először is, mindent szinkronizálva nézünk, mert ugyebár így sokkal kényelmesebb, pihentetőbb a filmnézés, mint a feliratot olvasgatva. Másrészt görcsösen arra figyelünk, hogy mit nem tudunk, mit nem hallottunk jól, nem pedig a kulcsszavakra. Ha nem értünk minden egyes szót, leblokkolunk és elakadunk. Ehelyett arra kellene koncentrálni, hogy a hangsúlyos szavakat meghallva összetegyük a szöveg jelentését.

Mi a tanácsom?

Ötvözzük a spanyolok lazaságát és bátorságát, a mi szorgalmunkkal és tökéletességre törekvésünkkel. És akkor határ a csillagos ég, de legalább is a felsőfokú nyelvvizsga…

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!

04/26

Nyelvtanárként szinte mindennapos kérdés a diákoktól. Megválaszolni azonban nem olyan egyszerű, hisz sok fontos szempontot figyelembe kell vennünk, ha könyvválasztásról van szó. Nézzük mi alapján vásároljatok a könyvesboltban.

04/11

Bizony nyelvvizsgán tisztában kell lenni a célország szokásaival, hagyományaival. Most kaptok egy kis összeállítást, hogy más nemzetek hogyan ünnepelnek húsvétkor.

03/30

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákkal, aki nem mer megszólalni idegen nyelven. Ismeri a nyelvtant, rendelkezikszókinccsel, mégsem megy a beszéd. Íme pár tanács, hogy magabiztosabb beszélő legyél. 

03/20

Az idegen nyelv tanulás/tudás folyamatos dolog. Nem tudod, hogy állj neki önállóan a gyakorlásnak, ha elfogy a házi feladat? Tippeket adunk, hogy hogyan legyél sikeres a nyelvtanulásban.