Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Változnak a nyelvvizsgák novembertől – örüljünk vagy ne örüljünk?

Pár hónapja látott napvilágot a hír: novembertől bizony több nyelvvizsga máshogy fog kinézni, mint eddig. Az optimisták hirtelen bizakodók lettek, gondolván, biztos könnyítették a feladatsort, a pesszimisták azonban kétkedve fogadták a hírt: valószínűleg nehezebb lett, most aztán már végképp nem fog sikerülni. Nézzük meg, kinek lett igaza, miből is áll a változás, vajon mostantól könnyebben vagy nehezebben fognak átmenni tanítványaink a vizsgán.

Előnyök:

  • Újfajta komplex értékelési rendszer. Mit jelent ez és kinek lesz jó?

Az írásbelin és a szóbelin együttesen kell elérni a 60 %-ot, tehát ha valaki erősebb írásban, kompenzálhatja a gyengébb szóbelijét vagy fordítva. Ha például 68 %-os lesz az írásbelije és 59 %-os a szóbelije, akkor is sikeres lesz a komplex nyelvvizsgája és megkapja a szóbelire is a bizonyítványt. (A 40 %-ot továbbra is minden részkészségen el kell érni.) Ez a változtatás nagy pozitívum, sokakon segített volna már korábban is ez az értékelési rendszer. Az újítás sajnos azokon nem segít, akiknek már csak az egyik fél van vissza, továbbá azokon sem, akik két részletben mennének vizsgázni, külön-külön fókuszálva és felkészülve az írás illetve szóbelire.

  • Minden készséget legalább két feladattal kell mérni.

A változtatás oka: ha csupán egy feladatból állna egy készség, és valaki azt véletlen elrontja, nincs javítási lehetősége. Tegyük fel, az íráskészségen egy levelet kell írni és a vizsgázó félreértelmezi az utasításokat és más típusú levelet ír, mint amit elvárnak, akkor 0 pontot kap a levelére, ami azt jelenti, hogy ebben a készségben nem éri el a 40 %-ot, tehát nem lehet sikeres a nyelvvizsgája. Ellenben, ha van még egy feladat, remélhetőleg azt nem értelmezi félre és feljavíthatja az eredményét. Azonban sok vizsgázó ezt is hátránynak éli meg, hiszen nőtt a feladatok száma, több típusra kell készülni és a vizsgán teljesíteni, noha több idő is áll a rendelkezésükre.

Hátrányok:

  • Nincs felkészítő anyag az új feladattípusokhoz.

Az új feladattípusokhoz mindössze egy-egy mintafeladatot lehet találni a különböző vizsgák oldalain. Ennyi. Így borzasztó nehéz rendesen felkészülni. Persze lehet keresgélni hasonló típusú feladatokat, hasonló szinten, de nagyon vakon tapogatózunk. Tanár társaimmal órákat töltünk el a megfelelő feladatok felkutatásában, hogy segíteni tudjunk tanítványainknak, de ez így nem fair, legalább egy 3-5 mintafeladattal találkozni kellene, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mire számíthatunk.Sajnos nincs tudomásunk arról, hogy bármiféle felkészítő anyag készülne jelen pillanatban, egyik nyelvvizsga központ ígérte, hogy kerülnek fel még mintafeladatok weboldalukra, de egyelőre ez még csak ígéret.

 

Két tanítványunk véleménye a változásokról:

,, Aggódva hallottam a nyelvvizsga változásról, mert én is éppen szóbeli vizsga előtt állok. Már utána néztem részletesen, milyen lesz az új típus, és véleményem szerint kissé nehezebb lesz az írásbeli, azáltal hogy még egy e-mailt is meg kell írni. A szóbelit tekintve, nem érzem úgy, hogy nehezebb lesz a magnóhallgatás része. Ehhez viszont nagyon fontos lenne, hogy minél előbb kiadjanak egy gyakorló feladatsort. Én pont ezek miatt még megvárom, hogy a novemberi vizsgák lemenjenek és csak a januári időpontban fogom megpróbálni. : (

A pontozásra kitérve, jelentős könnyítés lenne ha nem csak a komplex vizsgánál lehetne kompenzálni, hanem mondjuk a szóbelin is, ha valakinek kevésbé ment jól a magnóhallgatás, de a beszélgetésen hozta formáját, akkor véleményem szerint megérdemelné a kompenzálás lehetőségét.”

,,Szerintem semmivel sem lett könnyebb a nyelvvizsga, sőt. Jelenleg csak a szóbeli érint és ott a hallott szöveg második feladatát a "választósat" nehezebben tudom megoldani. Ráadásul, ha nem lesz hozzá mintafaladat mire vizsgáznék, egyáltalán nem lesz könnyebb. Az írásbelin az egyik levél hiába email, ami rövidebb, több odafigyelést és persze időt igényel. A kompenzálás írásbeli és szóbeli között jó dolog. Kár hogy csak a komplex nyelvvizsgánál van és pl a magnós és beszédkészség közt nem.”

Összefoglalva, mindenképp pozitívum az új komplex értékelési rendszer, kiváltképp annak, aki alapvetően is komplex nyelvvizsgára ment volna.  Ellenben, nehéz most még a felkészülés, új típusú feladatokat kell begyakorolniuk a vizsgára jelentkezőknek, ráadásul mindezt példák nélkül. Még nekünk, nyelvtanároknak is rendkívül időigényes és fáradságos megfelelő feladatokkal segíteni tanítványainkat, azt, hogy ezt hogyan csinálják az egyedül, otthon tanulók, el sem tudom képzelni. 

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!