Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Tényleg olyan fontos a nyelvérzék?

„Nekem ez nem megy... Megmondták korábban is, hogy nincs jó nyelvérzékem...”

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke?

A nyelvérzék csakis a tanulás ütemét befolyásolja. Az, aki jó nyelvérzékkel rendelkezik, gyorsabban fogadhatja be a nyelvvel kapcsolatos új információkat, de csakis akkor, ha alaposan, szorgalmasan és rendszeresen foglalkozik vele. Hiába van valakinek jó nyelvérzéke, ha van egy nála keményebben dolgozó diák. A kulcs nem az érzék, hanem a motiváció.

Motiváció

Elengedhetetlen, hogy valami motiváljon minket a nyelvtanulásra. Muszáj, hogy megtaláljuk, hogy mi is az, és ne eresszük el, szorítsuk, tartsuk meg amennyire csak tudjuk. Ez a motiváció fog előre vinni minket és segíteni a kitartásban. Van, hogy elmegy a kedvünk, nem akarjuk tovább csinálni, de kell, hogy ott lebegjen előttünk egy cél.

Kérdezzük meg magunktól, hogy miért is akarjuk, csináljuk az egészet? A motivációnak is vannak fajtái. Lehet egyszerre többféle motivációnk is, és akár át is alakulhat a motiváció.

Belső motiváció: Amikor kedvtelésből csináljuk, örömet okoz nekünk az, amit csinálunk.

Külső motiváció: Amikor egy külső tényező miatt csináljuk, például azért, hogy meg legyenek velünk elégedve.

Integratív motiváció: Amikor egy új közegnek, kultúrának szeretnénk a részesei lenni, szeretnénk oda valahogyan beépülni.

Instrumentális motiváció: Amikor valamit egy eszközként használunk, például, azért tanulunk egy nyelvet, hogy jó jegyeket, illetve előléptetést kaphassunk.

Személyiségtípusok - Introvertált vs. extrovertált

A motiváció mellett ugyanolyan fontos a személyiségünk is. Introvertált (zárkózott) vagy extrovertált (nyitott) személyiséggel rendelkezünk? A zárkózottabbak általában lassan, de biztosan haladnak. A nyitottabbak, pedig gyorsabban, de nagyobb hibalehetőséggel. Hogy miért? Ha valaki magába fordulóbb, akkor jobban meggondolja, hogy mit is mond, ezért addig nem próbál meg beszélni, ameddig tökéletes mondatokat tud produkálni. Tehát később fog megszólalni, de valószínűleg alig ejt majd hibákat. A kifelé fordulók ugyan magabiztosabbak, nem érdekli őket, hogy hibákat ejtenek-e vagy sem. Viszont, nagyobb az esélye annak, hogy nem mindenki fogja kijavítani őket beszéd közben, ezért a hibás szerkezeteket jegyzik meg, ezek vésődnek bele az agyukba.

Hozzáállás

Lehet akármilyen jó nyelvérzékünk, lehet akármilyen motivációnk a háttérben, ha egyszerűen nem megfelelő a hozzáállásunk. Ne egy kényszernek érezzük a nyelvtanulást, hanem tekintsünk rá egy lehetőségként, ez az új nyelv segíteni fog a céljaink elérésében, és a segítségével azzá válhatunk, amivé csak szeretnénk.

Tehát, ha valaki azt mondja, hogy nincs nyelvérzéketek, ne foglalkozzatok vele, még ha az a valaki, ti magatok vagytok.

Legyetek eltökéltek, a többi nem számít!

A Play Nyelviskolában megteremtjük a tökéletes környezetet Neked a nyelvtanuláshoz, motiválunk, a személyiségtípusodnak megfelelően tanítunk és ezáltal a hozzáállásod is megfelelő lesz. Gyere el az első, ingyenes szintfelmérő alkalomra és beszéljük át, hogy Neked személy szerint, mi lenne a legkönnyebb út célod eléréséhez. Itt tudsz erre az alkalomra jelentkezni:

http://www.playnyelviskola.hu/online-jelentkezes

(Nagy Károly)

 

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!