Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Hogyan tanulj szavakat?

Hogyan tanulj szavakat?

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

Analógia/Hasonlóság

Amikor először nekiállunk szavakat tanulni, a legfontosabb dolog az, hogy próbáljuk meg valamihez kötni a szavakat, hasonlóságot keresni az anyanyelvünk és az idegen nyelvünk között. Nézzük példaként a következő szót. Angol: Realise

Ha megvan a szó, próbáljunk rá magyar megfelelőt találni. Mihez hasonlít? Van-e a magyarban REAL-lal kezdődő szó? Ha kicsit töprengünk akkor máris megvan a válasz, mégpedig a „REALIZÁL”. Mivel így már ismerősnek tűnik a szó, ezért sokkal könnyebben tudjuk megjegyezni, sokkal gyorsabb lesz a szótanulás.

Szókártyák

Biztos hallottátok már, hogy a szókártyák rendkívül hasznosak. Ez így is van, de nem csak az a fontos, hogy tudatosan ismételgessük őket néha a fejünkben, hanem az is, hogy szinte észrevétlenül sikerüljön meg is jegyeznünk őket. Főként azt szoktam javasolni, hogy ha szókártyákat akar használni az ember, akkor azokat olyan helyre rakja ki, ahol mindig látja őket. Egy helyre, ahova akaratlanul is, de mindig odanéz, olyan helyiségbe, ahol sok időt tölt. Ilyen lehet például a monitor melletti terület. Érdemes mindig magunknál tartani 6-8 kártyát, amit napközben 1-2 perc alatt át tudunk forgatni.

Alkalmazások

Ha valaki nem akar szókártyák megírásával, felragasztásával időt eltölteni, azoknak a technológiát tudom javasolni. Nagyon sokan a telefonjaik ébresztőire ébrednek, tehát az első dolog ami a kezükbe kerül. Ezért is jelenthetnek kiváló lehetőséget a nyelvtanulásra a telefonos szótanító alkalmazások. Így bármikor és bárhol a kezünkben van a tanulás lehetősége. Rengeteg hasznos alkalmazás van. (1) duolingo (2) memrise (3) busuu (4) wordbit

Sorozatok

Ezek mellett a sorozatok idegennyelven való nézése is hasznos lehet számunkra. Azért inkább a sorozatot említem és nem filmet, mert minden sorozatnak megvan a saját világa és nyelvhasználata. A sorozatoknak több része van, tehét bizonyos szavak többször fognak felbukkanni, ami szintén segít abban hogy élvezetesen, gyorsan és könnyen sajátíthassuk el őket.

Hogyan nézzünk sorozatokat?

(A1) Minimum szintűeknek: Magyar szinkron + Angol felirat (hogy láthassuk, hogyan vannak leírva a szavak, és akár ki is tudjuk írni őket.)

(A2) Alapszintűeknek: Angol szinkron + Magyar felirat (hogy hallhassuk, hogyan ejtik ki a szavakat.)

(B1) Küszöbszintűeknek : Angol szinron + Angol felirat (hogy hallhassuk, hogyan ejtik és láthassuk,hogyan írják.)

(B2) Középszontűeknek: Angol szinron + Angol felirat (hogy hallhassuk, hogyan ejtik és láthassuk,hogyan írják.)

(C1) Haladó szintűeknek: Angol szinkron, felirat nélkül.

A legfontosabb, hogy ne ijedjünk meg az újnak tűnő idegen szavaktól. Próbáljunk egy olyan környezetet létrehozni magunknak, ahol észrevétlenül válhatnak az új szavak a mindennapos szókincsünkké.

(Nagy Károly)

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!