Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Hogyan fejleszd a beszédkészséged?

Hogyan fejleszd a beszédkészséged?

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

Szoktassuk magunkat az idegen nyelv hangzásához!

Kezdetben először hozzá kell szoktatnunk magunkat ahhoz, hogy idegen nyelven beszélünk. Ezt lehet például úgy, hogy amikor új szavakat tanulunk többször kiejtjük őket hangosan, akár a nap különböző szakaszaiban is. Olvasáskor hangosan olvasunk, ezzel is szokjuk az idegen szavakat, szerkezeteket, hangokat, betűk kiejtését.

Hallgassunk sok zenét az adott idegennyelven. Fontos, hogy megszeressük az új nyelv hangzását, majd próbáljuk meg mi is imitálni. Film, illetve sorozatnézés közben próbáljuk meg elismételni a mondatokat, szavakat, amiket hallunk.

Segíthet az is, ha rögzítjük a beszédünket egy felvevőkészülékkel. Visszahallgathatjuk, így halljuk a kiejtésünket, akcentusunkat, nyelvtanszerkezeteinket. Próbáljuk meg elemezni őket.

Beszéljünk idegen nyelven saját magunkhoz!

Később pedig elkezdődhet a beszélgetés, na de kivel? Először magunkkal. Próbáljunk meg mondatokat összerakni, feltenni kérdéseket, vagy csak néha arra gondolni, hogy ezt most hogyan is tudnám elmondani idegen nyelven.

Például: reggeli közben - Mi van az asztalon? Mit eszem?

              amikor hazaérsz -  Mit csináltam ma? Mit fogok csinálni este?

Fontos, hogy könnyű elemekkel kezdjünk. A magyarul egyszerű mondatok idegen nyelven bonyolultnak tűnhetnek elsőre.

Például az elején ne akarjunk túlbonyolítani, hogy a napunk ’megterhelő’ volt, ugyan egyszerűnek hangzik a magyarban, de mondhatjuk azt is, hogy ’nehéz’ napunk volt. Legyünk lényegre törőek, ne ijedjünk meg, ha valami nem jut elsőre az eszünkbe.

Merjünk beszélni!

Ahhoz, hogy tovább fejlesszük a beszédkészségünket fontos, hogy keressünk egy partnert, akivel gyakorolhatunk. Ebben segíthet akár egy applikáció is:

  1. Speaky      (2) voxy           (3) Speaking Pal         (4) Say it        

Hosszabb beszélgetések esetén, szedjük össze a gondolatainkat, írjuk őket vázlatpontokba, hogy legyen egy kis segítségünk a kommunikáció közben. Ez segít abban, hogy eredményes legyen, mivel beszéd közben rengeteg dologra próbálunk odafigyelni, például:

                      szóhasználat      kiejtés     nyelvtan     akcentus   ötletkifejtés    partner    környezet

Amikor idegen nyelveket tanulunk, úgy érezzük, hogy egész jól meg tudjuk érteni, de amikor ránk kerül a sor, hogy beszéljünk, hirtelen elkap minket egy szorongató érzés. „Mi van, ha valami rosszat mondok? Mi lesz, ha a partnerem nem ért meg? Mit fog gondolni, ha nyelvtani hibákat követek el?” Az az igazság, hogy semmi. Idegen nyelvet tanultok, mindenki értékelni fogja a próbálkozásotokat. Mások nem fognak elítélni, ti se legyetek túlzottan kritikusok magatokkal szemben. A lényeg, hogy próbálkozzatok folyamatosan és egyszer csak azt veszitek észre, hogy már beszéltek is.

(Nagy Károly)

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!