Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Nem mersz megszólalni idegen nyelven? Segítünk!

 

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákokkal, akik nem mernek megszólalni idegen nyelven. Ismerik a nyelvtant, rendelkeznek szókinccsel, mégsem megy a beszéd.

Nem merek megszólalni, mert félek, hogy rosszat mondok, kinevetnek, leblokkolok, ha válaszolnak, nem értem meg.  Te is így érzel? Íme, pár tipp, melyek segítségedre lesz:

Először is keresd meg az okát, hogy miért nem mersz megszólalni. Fakadhat ez egy suliból származó rossz élményből, helyzetből, vagy csak egyszerűen a gyakorlás hiányához vezethető vissza. Változtass! Fogadd el a jelenlegi idegen nyelvtudásodat, légy pozitív, türelmes. Ha megvan a célod tegyél érte!

Először hallgass szövegeket, mások kommunikációját, ebből is sokat lehet tanulni. Erősítsd a nyelvtudásod írásban, chatelj, sms-ezz barátokkal idegen nyelven…stb. Ezután szóban is menni fog az egyszerűbb, hétköznapi kommunikáció.

Tréningezd magad otthon is! Állj be a tükör elé, beszélj hangosan/félhangosan. Miután ez megy, sokkal könnyebb lesz mások társaságában is megszólalni. A beszédkészséget az is fejleszti, ha a nyelvtanulók nem puszta szavakat, hanem komplett mondatokat, kifejezéseket tanulnak meg. Így pl. a nyelvvizsgán is lesz 1-2 frappáns mondat a tarsolyodban. Itt valóban 1-2 mondatról kifejezésről van szó, nem komplett témákat kell bemagolni!!!

Általános hiba szokott még lenni, hogy ugyanúgy szeretnénk kifejezni magunkat, mint az anyanyelvünkön. Eszünkbe jut egy szép, kerek, összetett mondat, nekirugaszkodunk, hogy áttegyük idegen nyelvre, de sajnos sokszor beletörik a bicskánk. Tanítványaink, rendszeresen esnek ebbe a hibába: ,,pedig ezt olyan szépen el tudnám mondani magyarul”. Egyszerűsítsetek! Ne akarjatok azonnal, árnyalt, bonyolult mondatokat összerakni. Dobjátok ki azt a szót, nyelvtant, ami nem megy kapásból, helyettesítsétek valami könnyebbel. Lépésről-lépésre kell haladni, lesznek ott majd komplex mondatok is, csak türelem. A kevesebb, néha több!

És ami a legfontosabb: növeld az önbizalmadat! Nagyon sokszor hallom, hogy de már X éve tanulom az idegen nyelvet, még mindig nyökögök, már folyékonyan kellene beszélnem…stb. Persze ehhez kell egy jó tanár is aki bíztat, megtalálja az erősségeidet, illetve azt amire tudsz építkezni. Nem kell kapkodni, gondold végig magadban mit szeretnél mondani, hogy tudod kifejezni magadat. Ne stresszelj idegenek előtt, ők is kezdték valahol, minden fejleszthető, javítható. A szótlansággal azonban csak elveszitek magatoktól a fejlődés lehetőségét. Inkább mondj el több dolgot hibásan, hisz azt ki lehet javítani, lehet belőle tanulni. Persze, mindenki a tökéletességre törekszik, hogy hibák nélkül beszéljen, választékosan, de ez csak úgy megy ha gyakorolsz, minél többet beszélsz. A Play Nyelviskolában nagyon nagy hangsúlyt fektetünk a beszédkészségek fejlesztésére. Nálunk oldott, vidám, játékos hangulatban tanulhatsz. Gyere el, nem fogsz csalódni!

Érdekelne a dolog: http://www.playnyelviskola.hu/online-jelentkezes

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!