Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Nem megy a hallott szöveg értése? Így fejleszd:

Nem megy a hallott szöveg értése? Így fejleszd:

Nyelvtanárként szinte minden nap szembesülök vele, hogy mennyire tartanak a diákok a hallott szövegértéstől: „Úúúúú a hallott szöveg értése nagyon nem megy…Semmit sem értettem…Nagyon félek tőle.” Ha Te is így érzel, most segítünk 3+1 hasznos tippel, melyekkel fejlesztheted magad.

  1. Elsőként célszerűbb egyszerűbb, artikuláltabb idegen nyelvű szöveget hallgatni. Sokaktól hallom pl. hogy meghallgattam a híradót alig értettem belőle pár szót. Hát persze, esetleg gazdasági, politikai témáról van szó nem biztos, hogy megérted. Tehát, ha eleinte nem érted az teljesen normális, a nyelvtanulás egy folyamat, türelmesnek kell lenni. Elsősorban egyszerűbb mesék, youtube-os videók, történetek hallgatását javaslom. A nehézségi sorrend valahogy így fest: gyerekmesék és dalok, vicces sorozatok, mint pl. a Jóbarátok, akció filmek, egyéb filmek.
  1. Zenehallgatás által is rengeteget lehet tanulni. A hallott szöveg értését, kiejtésedet is tudod fejleszteni. Valamint a legtöbb sláger mellé már a dalszöveg is letölthető.
  1. Amikor hallgattok egy szöveget (és nincs hozzá konkrét feladatlap) próbáljatok jegyzeteket készíteni hozzá, akár csak szavakat leírni, hisz fejben nem lehet mindent megjegyezni. A jegyzetekből, és a hallottakból össze lehet rakni a szöveget. Hallgassátok meg többször, hisz minden egyes hallgatás után többet értetek majd meg belőle. Ha esetleg megvan hozzá a szöveg, és nagyon nem megy, hallgassátok meg szöveggel együtt.

3+1.  Ami szigorúan tilos, illetve nagy probléma, hogy mondatonként szeretnék a diákok magukban lefordítani a szöveget. Leragadnak szavaknál, melyeket nem értettek meg, ezeken görcsölnek…persze a szöveg megy tovább, már elhangzik 2-3 mondat, amiről lemaradnak. E helyett próbáljatok meg a lényeges szavakat, kifejezéseket kihallani a szövegből. Higgyétek el ezekből áll össze a „puzzle”.

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!