Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Miért NE házhoz járj tanulni?

Mi lehet a hátulütője, ha az otthonába jársz egy magántanárhoz? Összefoglalva: nagyon bizonytalan az egész! A tanár tudása, hozzáállása, a környezet, az anyag és maga a tanár személye! 

A tanár tudása: valószínűleg még az iskolaéveit tapossa, leggyakrabban még csak elkezdte az egyetemet vagy még csak az sem, semmi köze a nyelvtanításhoz, de úgy gondolja magáról, hogy elég jól beszéli a nyelvet, miért ne taníthatná is. Ugye részleteznem sem kell, miféle tévutakhoz, bakikhoz, nem megfelelően elmagyarázott és ezért nem megértett nyelvtani szabályokhoz, homályos, zavaros nyelvtudáshoz vezethet az ilyen típusú oktatás.

A környezet: jobb vagy rosszabb, de feltehetően nem tanulásra, táblával, nagy íróasztallal, nyomtatóval, fénymásolóval, kényelmes székkel berendezett helyiség. Sok negatív élményről van tudomásom sajnos: cigarettafüstös konyhában, nappaliban a kanapén, ölben a füzettel, zajongó lakótársakkal a szomszéd szobában, folyamatosan ugató kutya mellett próbálkoztak tanítani. Valljuk be őszintén, így nem lehet tanulni!  

Az anyag: több mint valószínű, hogy a magántanár nem rendelkezik bővelkedő tananyaggal, az összes nyelvvizsgára felkészítő anyaggal (hogy lehessen választani), szókártyákkal, a legfrissebb könyvekkel. A fénymásolás is szűken szabott lehet, még a nagy iskoláknak is nehézséget okoz a megfelelő számú nyomtatás, fénymásolás finanszírozása. Hát még, ha ezt otthoni körülmények között kell előteremteni.

A tanár személye: sok esetben hirdetés alapján megyünk valakihez, az otthonába tanulni. Biztosan mindenki érzi, hogy azért ennek megvan a veszélye. Nem ismerjük az illetőt, nem tudjuk, mennyire felkészült, pontos, komolyan veszi-e a tanítást vagy csak egy kis anyagi pluszt remél belőle. Elmondanék egy megtörtént esetet: egyik tanítványunkat, egy középiskolás lányt, aki korábban magántanárnál próbálkozott tanulni, finoman szólva sem megfelelő öltözetben fogadta a nyugdíjas korú férfi tanár az otthonában. Kell ennél elrettentőbb példa?   

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!