Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Hogyan fejleszd nyelvtudásod?

Az idegen nyelv tanulás/tudás folyamatos dolog. A nyelviskolában tanultakat mindig újra és újra kell ismételni, gyakorolni. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy amikor csak időtök engedi, foglalkozzatok az idegen nyelvvel. Nem tudod, hogy állj neki önállóan a gyakorlásnak, ha elfogy a házi feladat?

Íme 7 tipp melyekkel fejlesztheted  a nyelvtudásod:

  1. Ami az egyik legfontosabb szerintem: a motiváció. Nagyon sokan azt gondolják, hogy eljárnak nyelvtanárhoz, és ezzel mindent meg is tettek nyelvtanulásuk érdekében. Az a baj, hogy a tanár önmagában nem elegendő a sikerességhez…Neked is akarnod kell,  tenni érte. A nyelvtudás nagyon hasznos dolog, és nem csak azért, hogy jó jegyet kapjál a suliban, vagy meglegyen a diplomád, hanem tényleg kinyitja a világ kapuit előtted…
  1. Hallgass idegen nyelvű szöveget! Legyen az film, beszélgetés, youtube-os videó, bármi! Ezáltal hozzászokik a füled az idegen nyelvhez, megjegyzel belőle nyelvtani konstrukciókat, kiejtésben is sokat segít.
  1. Olvass könyveket amelyeket szeretsz, ismersz idegen nyelven. Így biztos megérted a sztori lényegét, berögzülnek kifejezések, új szavakat ismersz meg szótárazás közben. Akkor olvasol nyelvtudásod szintjének megfelelő szöveget, ha egy oldalon nagyjából 5 ismeretlen szóval találkozol. Amennyiben ezzel nem zavarsz másokat, mindenképp hangosan olvass. Nem is hinnéd, milyen sokat fejlődik a kommunikációs készséged ettől a gyakorlattól.
  1. Címkézd fel a tárgyakat! Bizony sokan használják, és sokaknak segít, ha felcímkézik a tárgyakat idegen nyelvű jelentésükkel. Ez az egyik legjobb memorizálási technika, hisz sokat látod a szót, ezáltal berögzül. Ezt nyugodtan alkalmazhatod kifejezéseknél is, kiragasztasz egy párat az íróasztalodra, számítógépedre, miután jól berögzültek jöhetnek az újabbak.
  1. Használj tanulókártyákat! Sajnos még mindig kevesen használják, pedig az egyik legjobb módja a szótanulásnak. Ha vizuális típus vagy, így könnyebb szavakat tanulni, nem kell, hogy kikérdezzenek, tudod magadat ellenőrizni. Végtelen sok formában tudod gyakorolni a szavakat, írásban, anyanyelvről-idegennyelvre, fordítva, mondatokat alkotni velük…stb. Illetve ezek a tanulókártyák nem túl nagyok, bárhová magaddal tudod vinni, akárhol elő tudod kapni, vagy mindennap magaddal viszel kb. 6-8 db-ot, és szabadidődben memorizálod őket. Hidd el, sokkal többet ér, ha egy nap ötször előveszed a kártyákat 2 percre, mintha este nekiülnél 10 percet szavakat magolni. A kártyákra jegyzetelhetsz is, sőt színekkel kiemelhetsz is dolgokat – diszlexiás tanulóknak ez szinte kötelező!
  1. Belső monológ technikája: minden nap keress 20 percet, amikor magadban vagy akár hangosan, a fejleszteni kívánt idegen nyelven beszélsz – főzés közben, a buszon, a zuhany alatt, lefekvés előtt. Elmondhatod mi történt veled aznap, éppen mit csinálsz, mit látsz a buszról, teljesen mindegy! Ha elakadsz egy-egy ismeretlen szónál, írd le, nézd meg, biztosan következő nap, már menni fog. Ha ráadásul élményhez kötött a szó, például, ha szólnak a harangok, ahogy sétálsz a suliba, kizárt, hogy ne rögzülne a ”the bells are ringing” kifejezés – ha épp angolul tanulsz.
  2. És el is jutottunk az utolsó pontunkhoz, ami az idő. Bizony nagyon sokszor halljuk, hogy nincs időm foglalkozni otthon már az idegen nyelvtanulással, fáradtan érek haza…stb. Viszont próbáld kihozni a maximumot magadból, és az időbeosztásodból. Például: tanulókártya a zsebedben utazás közben már elő is veheted ;) vagy hallgatsz egy kis idegen nyelvű szöveget, amíg utazol, szüneted van. Nézz híreket idegen nyelven, állítsd át a postafiókod/facebookod szövegét idegen nyelvre.

 

Ami a legfontosabb, hogy tudatos nyelvtanuló legyél! Figyelj az idegen nyelvre a mindennapjaidban, ha zenét hallgatsz, ha filmet nézel, állj meg egy-egy érdekes kifejezésnél, jegyzeteld le, ismételd el. Ne ússzon el a füled mellett. A tudatosság fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Sok apróság van, melyekkel hozzá tudunk járulni az idegen nyelv fejlesztéséhez. Emellett járj el heti 2x nyelvtanárhoz, aki szakmailag felkészülten, az érdekeidet szem előtt tartva tanítja meg neked a fontos nyelvtani konstrukciókat, illetve fejleszti a beszédkészségedet. Mi a Play Nyelviskolában abszolút erre törekszünk. ;)

Ha érdeklődnél, kattints ide: http://www.playnyelviskola.hu/online-jelentkezes

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

07/13

A beszédkészség fejlesztés az egyik legnehezebb dolog, mivel a legjobban akkor tudja az ember magasabb szintre emelni, hogy ha van, aki kijavítja és segíti a fejlődésben. De mi van akkor, ha valakinek nincs beszéd partnere?

07/03

Ezt az 5 hibát szinte minden nyelvtanuló elköveti a tanulás során. Te NE tedd!!

06/10

Sokan úgy érezzük, hogy feleslegesen vágunk bele az idegennyelv tanulásba, mert azt gondoljuk, hogy nincs elég jó nyelvérzékünk az elsajátításához. Valóban csak az lehet ügyes, akinek jó a nyelvérzéke? Cikkünkből kiderül.

 

05/22

„Én utálok magolni!”. Általában a szótanulásról mindenkinek a magolás, memorizálás jut eszébe, pedig nem feltétlenül kell hosszú órákat eltöltenünk azzal, hogy a fejünkbe véssük az új szavakat. Az egyszerű és gyors szótanulásnak is megvannak a stratégiái. A továbbiakban ezekről olvashattok kicsit bővebben.

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!