Play angol nyelvű társalgási klub, Pécs

Mik a húsvéti szokások hazánkon kívül?

A mai cikkünk kicsit rendhagyó lesz, mivel egy aktuális, közelgő ünnepről gyűjtök információkat nektek: a húsvétról. Többen kérdezték tanítványaim közül, hogy más nemzeteknél milyen szokások, hagyományok vannak.

Nos, lássuk:

A húsvétot minden európai országban egy kicsit máshogy tartják. Egyes országokban tűzijátékkal ünneplik Jézus Krisztus feltámadását, míg máshol a lányok hideg vizet kapnak a nyakukba. Nézzünk egy pár országot részletesebben:

Németország:

A húsvét (Ostern) sok német számára az év egyik legfontosabb ünnepe. Tojást festenek, mely a húsvéti kútnak (Osterbrunnen) a legfőbb díszítőeleme. A helyiek szerint a kútból merített víz egész évben meg fogja védeni a család tagjait a betegségektől és a szerencsétlenségtől. A hagyomány szerint a vizet nagyszombat éjszakáján húsvét vasárnapjának pirkadatáig meríthették a lányok a kútból szigorú némaságban, nehogy a víz áldó és gyógyító hatása a csend megtörésével elszálljon. Főleg Németország északi területein szokás a húsvéti tűz (Osterfeuer) vagy a húsvéti kerék (Osterräder) meggyújtása. Ez utóbbi esetében rőzsével és szalmával kitömött, tölgyfából készült kereket gyújtanak meg és gurítanak le egy közeli lejtőn. Amennyiben a kerék épségben – törés nélkül – leér a lejtő aljára, az jó termést jelent. Tradicionális ételük ilyenkor a báránysült, illetve a bárány alakú sütemény (Osterlamm) jellegzetes. Nagypénteken ők sem fogyasztanak húst.

Anglia:

A húsvét ünneplése Angliában még a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Az angolszász istennő, Eostre dicsőítése (szent állata a nyúl volt, jelképe a tojás, az újjászületést, a tavasz termékenységét jelentette) már jóval azelőtt szokásban volt, hogy a keresztény vallás elterjedt Európában. Angliában a húsvéti ünnepek teljesen másképpen zajlanak, mint a világ más országaiban.  A nagyböjt (Lent) jelöli a kezdetét a húsvéti időszaknak, ami hamvazószerdára (Ash Wednesday) esik. A nagyböjt előtti utolsó három napot Shrovetide-nak nevezik, ami a farsang utolsó három napját jelöli, és nagy ünnepségeket tartanak. Magának a húsvétnak az ünneplése, ami 40 napra terjed ki, visszafogott esemény. Húsvétvasárnap az emberek templomba mennek a legszebb ruháikban. A nők és gyerekek virágdíszítésű húsvéti kalapot (Easter Bonne) viselnek. Húsvéthétfőn pedig tojásgurító versenyeket rendeznek az emberek. Felmennek egy domb tetejére, és onnan legurítják a tojásokat. Az nyer, akinek a legurított tojása először ér le a völgybe. A Morris tánc az egyik legnagyobb látványosság, amelyet hivatásos férfi táncalakulatok adnak elő, hogy elijesszék a tél gonosz szellemét. Húsvéti ételeik: főtt tojás, báránysült mentaszósszal. Desszertnek Simnel Cake-et készítenek, mely egy marcipánnal fedett gyümölcsös torta. Egy másik édesség, ami nagyon népszerű a húsvéti időszakba az a  „Hot Cross Buns”. Ez egy mazsolás péksütemény, aminek a tetejét sütés előtt kereszt alakban bemetszik, majd sütés után a mélyedést megtöltik fehér cukormázzal.

Olaszország:

A húsvét az olaszoknál a feltámadás mellett a tavaszvárás ünnepe is. Olaszországban nem szokás a locsolkodás. Firenzében húsvétvasárnap egy feldíszített ökrösszekér (Scoppio del carro) repül a levegőbe, így örvendvén Jézus feltámadásának. A szekéren egy 30 láb magas kb. 9 méteres kosár található. Egy csapat fehér ökör mozgatja a kosarat szállító kocsit, és az ökröket virágfüzérekkel  díszítik fel. A szekeret 150 korabeli jelmezbe öltözött katona kíséri. Mindez pedig  egy 500 éves hagyomány szerint történik. Húsvéthétfőt (Pasquetta) az olaszok leggyakrabban baráti társaságban töltik. A legtöbben kirándulni mennek ezen a napon, mégpedig a tengerpartra vagy a hegyek felé veszik az irányt. A túra szerves része egy kiadós piknik vagy grillezés. Húsvéti desszert (colomba) egy galamb alakú, kalácsszerű sütemény melybe gyümölcsöt kevernek. Főételként jellemző (abbachio) bárány, amelyet 30 naposan vágnak le, ezt erősen fűszerezik fokhagymával, rozmaringgal.

Remélem érdekesnek találtátok az egyes országok szokásainak gyűjteményét. Szerintem elengedhetetlenül fontos, hogy amikor tanulunk egy idegen nyelvet ne csak a nyelvi dolgokkal legyünk tisztában, hanem ismerjük a nyelvterület/ország tradícióit is. Ez nem csak az alapvető műveltség miatt fontos, hanem pl. nyelvvizsgán is előfordulhat ilyen témában olvasás-hallásértéses feladat, de a szóbeli témák közt is megtaláljátok. Látjátok, mi a Play Nyelviskolában még erre is gondolunk!

 

Legfrissebb blog bejegyzéseink

09/10

Gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon felnőtt vagy idősebb korban is érdemes-e elkezdeni egy új nyelv tanulását. A válasz mindkét esetben egyértelműen: igen! Meg is mutatjuk hogyan!

05/31

Mikor vágjatok bele az olvasásba idegen nyelven? Milyen kínálatból tudtok választani? És miben segít nektek, ha idegen nyelven olvastok? Mindenre fény derül a cikkünkből!

04/26

Nyelvtanárként szinte mindennapos kérdés a diákoktól. Megválaszolni azonban nem olyan egyszerű, hisz sok fontos szempontot figyelembe kell vennünk, ha könyvválasztásról van szó. Nézzük mi alapján vásároljatok a könyvesboltban.

04/11

Bizony nyelvvizsgán tisztában kell lenni a célország szokásaival, hagyományaival. Most kaptok egy kis összeállítást, hogy más nemzetek hogyan ünnepelnek húsvétkor.

03/30

Nyelviskolánkban egyre többet találkozunk olyan diákkal, aki nem mer megszólalni idegen nyelven. Ismeri a nyelvtant, rendelkezikszókinccsel, mégsem megy a beszéd. Íme pár tanács, hogy magabiztosabb beszélő legyél. 

03/20

Az idegen nyelv tanulás/tudás folyamatos dolog. Nem tudod, hogy állj neki önállóan a gyakorlásnak, ha elfogy a házi feladat? Tippeket adunk, hogy hogyan legyél sikeres a nyelvtanulásban.